dimarts, 2 de desembre del 2014

Penúltim número de POESIA, la revista de Marinetti

Penúltim número de la revista POESIA, fundada per Marinetti el 1905

Aquesta edició (números 3-4-5-6) correspon als mesos d'abril/juliol del 1909 i està dedicada al Futurisme. L'últim número de la revista, el de setembre del mateix any, incloïa el poema Uccidiamo il chiaro di Luna! (Matem el clar de lluna!), una reacció contra el sentimentalisme arcaic de la poesia italiana.

La negació del passat que preconitzava Marinetti no s'adeia gaire amb l'estètica tan del segle XIX de la publicació. Va ser una desaparició cantada: el propi personatge va devorar la seva creació. Ironies de la vida...


___________


8 comentaris:

  1. Marinetti és d'aquests personatges que ens fa sentir incòmodes i ens obliga a posar l'artista davant de la persona. Tots cremem en el mateix infern.

    La portada de la revista és molt bona però, evidentment, sorprèn trobar-hi Marinetti. Res millor que dinamitar el passat des del seu propi cor.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Enric, el que més sorpèn és trobar Marinetti al capdavant d'una revista d'aquest estil. Ell, que rebutjava tot el que li sonava a antic, en va ser el fundador. Certament, és un d'aquells personatges que t'obliguen a posar l'artista per damunt de la persona.

      Elimina
  2. Les contradiccions són pròpies de les avantguardes més trencadores. Et trobes amb un passat -encara que el vulguis destruir- però tens un buit encara per a crear.

    Això és el que li va passar a en Marinetti en un moment on tot estava per fer. El primer pas és genialment aquest, una coberta del s. XIX...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Totalment d'acord, Galderich. Suposo que la revista només va durar quatre anys perquè el propi Marinetti es va adonar d'aquesta contradicció intrínseca. I calia avançar.

      Elimina
  3. M´encanta aquest cartell amb aquest angle dret tan inquietant i contrastat.
    Salut. Borgo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, a mi també. Comparat amb la resta de la composició, de línia més minimalista, és molt recargolat.

      Elimina
  4. Buenas Fiestas y Muy Feliz Año 2015

    Saludos afectuosos.-

    ResponElimina