dimarts, 2 de maig del 2017

Retrofutur: L'any 2000 vist per Villemard


Jean-Marc Côté (Villemard) i altres autors. De la sèrie de cromolitografies En l'an 2000: Utopie, 1910.

Aquesta sèrie consta de 87 cromolitografies il·lustrades per Villemard i altres artistes. Els originals, que van anar sortint durant els anys 1899, 1900 i 1910, pertanyen a la Bibliothèque nationale de France, tot i que a Internet, la col·lecció és de domini públic. Inicialment, les postals havien de formar part de la publicitat d'unes capses de cigarretes amb l'objectiu de jugar amb la imaginació i predir com seria el final de l'imminent segle XX vist des de l'últim any del segle XIX. No obstant, degut a l'elevat cost que suposava el projecte, al final no es va dur a terme i les postals no van adquirir notorietat fins que el 1986, Isaac Asimov les va incloure al seu llibre Futuredays: A Nineteenth Century Vision of the Year 2000.




11 comentaris:

  1. Jo em puc demanar un carter com el de la tercera postal, per al barri de Sant Antoni?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Es pot intentar, segur que seria més ràpid i efectiu. Ja ho deia l'Antonio Molina: "el futuro es muy oscuro".

      Elimina
  2. Gran sèrie. Fa temps que la vaig veure publicada en un llibre i sempre me n'he arrepentit de no haver-lo comprat. Després internet ens ha alleugerit de la compra perquè la tenim disponible en xarxa.

    Aquests cromos sempre m'han recordat aquesta sèrie que ens passes: http://galeriadimatges-galderich-leblansky.blogspot.com.es/2013/02/la-guerra-del-porvenir.html

    ResponElimina
    Respostes
    1. Els de "La guerra del porvenir" són espectaculars també, i molt de l'estil d'aquests.

      Elimina
  3. Magnífica col·lecció! A la que et passa Galderich s'hi pot afegir la col·lecció de 12 cromos de la Hildebrands Deutsche Schokolade, editats l'any 1900, que també ens mostren com imaginaven l'any 2000.

    http://enarchenhologos.blogspot.com.es/2012/01/el-futur-imaginat.html

    ResponElimina
    Respostes
    1. Igualment deliciosos, els de la Hildebrands Deutsche Schokolade!

      Elimina
  4. Buena idea la de ilustrar a los fumadores. Ahora como han cambiado, a peor, las ilustraciones en las cajetillas de tabaco.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hemos pasado de la admiración por un futuro imaginado al feísmo gore de las fotos de órganos en descomposición. Al final, resulta que el futuro era esto.

      Elimina
  5. Les idees que tenim del futur, o del passat, sempre expliquen el present. Una magnífica, la teva, recopilació d’imatges que demostren també, i una vegada més, que la realitat sempre supera la ficció. Més o menys el mateix que em deia aquell tiet que tenia aquella extraordinària col•lecció de revistes pornogràfiques que jo havia d’heretar i que... bé, la resta ja ho saps.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Exacte, Peletero: les prediccions sobre el futur sempre ens remeten a aquell present que les va imaginar. Per això, vistes amb ulls actuals, làmines com aquestes ens resulten tan naïfs, encara que de vegades també passa allò tan sorprenent de "si l'encerto l'endevino".

      Elimina