divendres, 22 de juliol del 2016

Il·lustracions eròtiques de Chéri Hérouard per a "Les confidences de Chérubin" (G. Donville, 1937)




NOTA: Les confidences de Chérubin és un llibre eròtic escrit per G. Donville i publicat per Jean Fort a la seva editorial Aux galants passe-temps el 1937. L'any 2000 se'n va fer una reedició a Le Pré aux Clercs. El llibre està narrat per Pierre de Thiverny i explica com el personatge, un voyeur que comença espiant l'activitat amatòria dels seus pares, s'inicia en el sexe. A partir d'aquest fet, i com correspon a la literatura de tipus galant, es recull la diversitat de pràctiques eròtiques que el protagonista va experimentant.
L'il·lustrador i cartellista Chéri Hérouard (Chéri Louis Marie Aimé Haumé, 1881-1952), col·laborador de l'enciclopèdia Larousse i d'algunes publicacions juvenils de l'editorial Hachette, va ser també un dels il·lustradors habituals de la revista La vie parisienne. Els dibuixos de l'edició original de Les confidences de Chérubin els va signar amb el pseudònim Herric.



6 comentaris:

  1. Les il•lustracions són molt tendres, innocents i naïf, aquesta és la seva gràcia.

    Un oncle meu guardava una bona col•lecció de revistes pornogràfiques dels anys seixanta i cinquanta, a tot color, una cosa dura amb pels i senyals, mai millor dit. Em va prometre que me les regalaria, però, pobret, quan es va morir, la tieta les va llençar :-(

    Snif!

    ResponElimina
  2. Galants. La paraula m'encanta, com m'encanten aquestes il·lustracions que són una ficció literària decimonònica. Les primeres il·lustracions (impreses)a què vaig tenir accés van ser a uns Paris-Hollywood de mon mon pare dels anys 40-50 i als llibres d'estudis artístics del meu oncle. Tot sense pèl, és clar. Però recordo amb emoció una col·lecció que es va vendre als quioscs a finals dels 70 i primers 80, que si no recordo malament es deia "La perla", on els textos, molt del nou-cents, eren il·lustrats amb sants que reproduïen escenes amb totes les postures possibles i totes les perversions que agradaven al diví marquès.

    ResponElimina
    Respostes
    1. El Paris-Hollywood era molt estil pin-up, bastant més agosarat que aquelles il·lustracions tan estilitzades del Vargas, però en una línia similar.
      "La perla" no la coneixia, em sonava i l'he buscat per la xarxa. Sembla que quan va aparèixer la revista al Londres victorià, no se sabia ni qui l'escrivia ni qui l'editava.

      Elimina
  3. És aquest erotisme fi dels francesos, capaços de fer les barbaritats més sagnants i aquests dibuixos que com diu El peletero són d'un naïf tendre.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Vistos amb ulls actuals, els dibuixos són d'allò més naïf, però en aquella època, a més d'un li devien semblar el súmmum de la sicalipsi.

      Elimina